Risalamande med mandler, vanilje og kirsebærsovs – en skøn ris a la mande opskrift til jul. Julen er en sæson for hygge, samvær og selvfølgelig lækker mad. Og hvad kunne være mere ikonisk for julen i Danmark end en skål med cremet risalamande? Denne traditionsrige dessert har en særlig plads i danskernes hjerter og maver i julen.
Min ris a la mande opskrift til jul
Risalamande har en lang historie i Danmark, og dens oprindelse kan spores tilbage til det 19. århundrede. Det er en dessert, der traditionelt serveres på juleaften, og det siges, at navnet “risalamande” stammer fra de franske ord “riz à l’amande,” hvilket betyder ris med mandel.
Dessertens kerne består af let sødet risengrød, der er tilsat hakkede mandler, fløde og vanilje for smag. Det karakteristiske element ved risalamande er dog, at der gemmer sig en hel, skrællet mandel i retten. Den, der finder mandlen i sin portion, får en gave, og æren som “mandelkonge” eller “mandeldronning” for aftenen.
Vil du prøve nogle andre af mine julesmåkager? Så finder du nogle skønne opskrifter lige her:
- Håkonskager med marcipan og citron.
- Peberkager med royal icing.
- Finskbrød med mandler på toppen.
- Karamel småkager.
- Gammeldags pebernødder.
Risalamande med mandler, vanilje og kirsebærsovs
Risalamande er hjertet i dansk juletradition, en skål, der bringer familie og venner sammen omkring spisebordet i julens ånd. Den cremede risengrød med mandler, vanilje og den skjulte mandel er en skat, der fejrer fællesskab og fest. Så tag udfordringen op, lav din egen risalamande, og nyd julen med en smag af Danmark.
Selvom den klassiske opskrift på risalamande er uimodståelig, er der masser af måder at eksperimentere og tilpasse denne ris a la mande opskrift til din smag og præferencer. Her er nogle idéer til variationer:
- Chokoladerisalamande: Tilføj hakket mørk chokolade til din risalamande for en ekstra dimension af smag.
- Appelsin- eller citrussmag: Riv skallen af en appelsin eller citron og tilsæt den til grøden for en frisk og citrusagtig smag.
- Karamelrisalamande: Lav en karamelsovs og tilsæt den til grøden i stedet for kirsebærsovsen for en sødere variant.
- Eksotiske frugter: Top din risalamande med eksotiske frugter som passionsfrugt eller mango for en tropisk tvist.
Risalamande er mere end bare en dessert; det er en del af dansk juletradition. At dele en skål med risalamande på juleaften er en måde at skabe hygge og samhørighed i familien. Traditionen med at finde den skrællede mandel i risalamanden og kåre “mandelkongen” eller “mandeldronningen” tilføjer en sjov og festlig dimension til måltidet.
Så næste gang du fejrer jul i Danmark eller ønsker at omfavne dansk julehygge uanset hvor i verden du er, skal du overveje at lave din egen risalamande. Det er en dessert, der vil bringe smil og glæde til dit julebord.
Risalamande - en skøn ris a la mande opskrift til jul
Ingredienser
Risengrød
- 1 liter sødmælk.
- 200 gram risengrødsris.
Derudover til risalamande
- ½ liter fløde.
- 2 spsk vanilje. (mere eller mindre efter præference)
- 150 gram mandler.
- ½ liter kirsebærsovs.
Sådan gør du
- Start i god tid med din risengrød, så den kan nå at køle af. Jeg laver altid en dobbelt portion fordi børnene elsker at få en skål risengrød når den er færdig, men jeg har kun skrevet ingredienser på til en enkelt portion her i opskriften.
- Tænd din ovn på 150 grader. Find et ovnfast fad, gerne et med låg på.
- Put dine ris og din mælk i det ovnfaste fad. Rør let i det. Stil det i ovnen i cirka 1,5 time. Du skal røre i risengrøden efter 45 minutter cirka og derefter hvert kvarter for at tjekke op på konsistens.
- I slutningen af ovntiden plejer jeg at tjekke risengrøden cirka hvert 5 minut for at den ikke får for meget. Det tager normalt omkring 1,5 time til grøden er færdig men du kan også skrue ned på 120 grader fra start og have grøden klar på omkring 2 timer i stedet hvis det passer dig bedre.
- Lad nu din grød køle helt af.
- Når du er klar til at lave risalamanden smutter du dine mandler. Det gør du ved at putte mandlerne i en skål der kan tåle varme og overhælde dem med kogt vand. Lad dem stå lidt inden skallen kan smuttes af. Hak derefter dine mandler fint.
- Husk at lade en mandel være hel hvis der er en mandelgave - man kan selvfølgelig også sagtens spise risalamande andre dage end til jul, så der behøver du ikke have en hel mandel.
- Derefter pisker du din fløde. Den må ikke piskes hårdt. Put din vaniljesukker i fløden og bland det hele ned i grøden sammen med dine hakket mandler.
- Du kan nu nyde din risalamande med det samme eller lade den trække i køleskabet. Jeg luner min kirsebærsovs inden servering men det er op til dine præferencer.
Velbekomme.
De varmeste blogger hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.
Vil du følge med på mine sociale medier?
Det er rart at følge folk på de sociale medier, vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke bliver påmindet engang i mellem og inspireret til det. Hvis du gerne vil følge med hos mig, er jeg at finde flere steder. Første og fremmest er jeg at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.
Jeg har også en instagram der kun er fyldt med madspam og opskrifter – hashtagmor_blog.
Du kan følge med på bloggens facebook, der ligger jeg link til alle nye indlæg og engang i mellem river jeg ældre opskrifter frem fra gemmerne. Disse gamle indlæg giver yderligere inspiration til mine skønne følgere derinde.
Jeg kan også følges på pinterest under navnet #hashtagmor der deler jeg en masse nye og ældre opskrifter. Kort sagt, så er jeg at finde på de fleste sociale medier. Nu er det bare at vælge din favorit.
Hvordan kan jeg kontaktes?
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar på facebook, bloggen eller på instagram hvis du har et spørgsmål til mig, ris eller ros. Jeg lover at svare så snart jeg har tid.
Jeg er vild med når i deler jeres kreationer med link til mine opskrifter rundt omkring på de sociale medier. Det gør at mine mange opskrifter lettere kommer ud til flere madglade mennesker, der også kan nyde mine lækre og alt for lette opskrifter. Du må også meget gerne tagge mig på din instagram eller bruge mit hashtag #hashtagmor, på den måde ser jeg alle jeres lækkerier. Og til sidst – på forhånd, kæmpe, mega tusind tak for hjælpen!