Igår bagte Jesper og jeg kage til hans kolleger. Det er jo mega hyggeligt at bage! Opskriften er super nem. Den minder mig mega meget om plejehjemshygge – jeg fik ihvertfald kagen flere gange da jeg besøgte min oldemor og oldefar på plejehjemmet da jeg var barn. Det drejer sig selvfølgelig om gammeldags ølkage, en klassisker som smager lækkert med et ordenligt lag smør på toppen. Her får i altså min helt egen gammeldags ølkage opskrift. Verdens bedste ølkage hvis jeg selv skal sige det!
Ølkage er en klassisk sønderjysk specialitet, der har eksisteret i århundreder. Det er en enkel og lækker kage, der er lavet af øl, mel, sukker og smagfulde krydderier. Gammeldags ølkage er en alsidig kage, der kan serveres både som en dessert eller en snack. Ølkage er en alsidig kage, der kan serveres både varm og kold. Den er perfekt til eftermiddagskaffen eller som en snack til en feriefest. Du kan også tilsætte smagfulde ingredienser såsom rosiner, nødder eller tørret frugt for at give kagen en unik twist.
Gammeldags ølkage er en del af den sønderjyske kultur og har en lang historie i regionen. Kagen er lavet af simple ingredienser og har en blød og lækker tekstur, der gør den til en favorit hos mange. Hvis du leder efter en enkel og lækker kageopskrift, så er ølkage opskrift et must-try. Gammeldags ølkage er en kage, der er elsket af mange i Sønderjylland, og den bliver ofte serveret ved familiebegivenheder, feriefester eller eftermiddagskaffen. Det er en kage, der bringer tilbage minder om barndommen og passer til alle aldre. Så hvis du vil opleve en lækker og traditionel sønderjysk kage, skal du absolut prøve ølkage.
Du kan også prøve min favorit banankage, den er svampet og lækker – opskriften finder du her.
Min allerbedste gammeldags ølkage opskrift.
Ølkagen er altså en klassisker som smager virkelig skønt af krydderi og kærlighed. Den kan nydes både til hverdag og fest. Den er også på trods den lange bagetid altså virkelig virkelig nem at bage! Jeg er fan.
Ingefær er ikke normalt en af mine favoritter. Men når vi blander det sammen med kanel og kardemomme og tilsætter det til en kage så er ingefær altså ret skønt. Man kunne tænke at det var lidt fjollet at lave en kage med en ingrediens man faktisk ikke kan lide i sig selv. Men faktisk kan jeg ikke lide hovedingrediensen i denne kage – nemlig øl. Jeps, jeg er sådan en ikke drikkende type, der hverken bryder sig om smagen eller lugten af øl (og alkohol generelt, men det er en helt anden snak) derfor er det selvfølgelig endnu mere skørt at bage en ølkage, men den smager altså ikke af hverken øl eller ingefær – ihvertfald ikke på en dårlig måde. Så mine varmeste anbefalinger til denne ølkage opskrift, trods det forbehold at man ikke bryder sig af ingredienser i kagen. Giv den lige en chance, ikke?
Hvordan bager man ølkage?
For at lave denne klassiske ølkage opskrift skal du starte med at tage en stor skål og blande øl, mel og brun farin sammen. Brug en stor skål, da dejen vil være meget blød. Tilsæt derefter smagfulde krydderier såsom kardemomme, stødt ingefær og kanel. Når dejen er blevet jævnt blandet, skal den hældes i en smurt bageform. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 45 minutter med sølvpapir på toppen og derefter 55 minutter uden sølvpapir, indtil den er gylden og sprød på toppen. Lad kagen køle af i formen i ca. 10 minutter, før den tages ud og serveres.
Selvom ølkage er en simpel kage, er den fyldt med smag og sødme. Det skyldes, at øllet i dejen giver en unik og mild smag, mens sukkeret og krydderierne giver kagen den søde smag. Du kan eksperimentere med forskellige slags øl for at opnå forskellige smagsnuancer i din ølkage. For eksempel, hvis du bruger en mørk øl, vil kagen have en mildere smag end hvis du bruger en lysere øl.
Ølkage er også en nem kage at lave. Du skal bare tage en stor skål og blande ingredienserne sammen, før du hælder dejen i en smurt bageform og bager den i ovnen. Du kan også tilføje yderligere ingredienser til dejen, såsom nødder, tørret frugt eller chokoladechips, for at give kagen en ekstra smagskick. Denne kage er også en fantastisk måde at bruge op til resterne af øl, du måtte have i køleskabet. I stedet for at smide øllene ud, kan du bruge dem i dejen til ølkagen, bagning er altid en god grund til at undgå madspild ikke? Øl rester er ihvertfald en god anledning til at lave en lækker kage.
Er du også glad for at bage – prøv verdens bedste ølkage?
Det er jeg i den grad! Desværre havner mine bageopskrifter ikke ret ofte på bloggen, fordi jeg sjældent vejer ingredienserne af, men blot køre på slum. Det er derfor en helt anden variation af koncentration jeg skal igang med, når jeg vælger at lave bageopskrifter til bloggen. Verdens bedste ølkage skulle selvfølgelig på bloggen uanset.
Din ølkage serveres i gode skiver når den er nybagt med en god skive iskold smør. Den kan også sagtens nydes når den ikke er nybagt. Selv når den er kold skal der selvfølgelig også gerne smør på. Men det aller bedste er altså at få den helt friskbagt med smør der smelter ned i kagen. Mums!
Du kan også bage en skøn chokolade mud cake – min nemme opskrift finder du her.
Gammeldags ølkage opskrift
Ingredienser
ølkagen
- 500 gram hvedemel
- 500 gram brun farin
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk bagepulver
- 1 flaske hvidtøl
tilbehør
- smør
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Bland alle ingredienser til ølkagen sammen.
- Fyld det i en bageform der er beklædt med bagepapir.
- Dæk formen med sølvpapir inden kagen sættes i ovnen.
- Lad kagen bage 45 minutter med sølvpapir og derefter 55 minutter uden, til ølkagen er gennembagt.
Velbekomme.
De varmeste blogger hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.
Vil du følge med på mine sociale medier?
Det er rart at følge folk på de sociale medier, vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke bliver påmindet engang i mellem og inspireret til det. Hvis du gerne vil følge med hos mig, er jeg at finde flere steder. Første og fremmest er jeg at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.
Jeg har også en instagram der kun er fyldt med madspam og opskrifter – hashtagmor_blog.
Du kan følge med på bloggens facebook, der ligger jeg link til alle nye indlæg og engang i mellem river jeg ældre opskrifter frem fra gemmerne. Disse gamle indlæg giver yderligere inspiration til mine skønne følgere derinde.
Jeg kan også følges på pinterest under navnet #hashtagmor der deler jeg en masse nye og ældre opskrifter. Kort sagt, så er jeg at finde på de fleste sociale medier. Nu er det bare at vælge din favorit.
Hvordan kan jeg kontaktes?
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar på facebook, bloggen eller på instagram hvis du har et spørgsmål til mig, ris eller ros. Jeg lover at svare så snart jeg har tid.
Jeg er vild med når i deler jeres kreationer med link til mine opskrifter rundt omkring på de sociale medier. Det gør at mine mange opskrifter lettere kommer ud til flere madglade mennesker, der også kan nyde mine lækre og alt for lette opskrifter. Du må også meget gerne tagge mig på din instagram eller bruge mit hashtag #hashtagmor, på den måde ser jeg alle jeres lækkerier. Og til sidst – på forhånd, kæmpe, mega tusind tak for hjælpen!
Perfekt krydret! Lækker kage.