Da Ellie var en lille bitte nyfødt baby har jeg mange minder fra ture op og ned af stuegulvet. Ellie var den slags baby der oftest kun sov i bevægelse og når vi spiste aftensmad, ja så enten sov eller skreg hun. Derfor spiste vi oftest vores aftensmad på mere kaotiske måder, om man vil, end andre familier. Aftensmaden hos os foregik som oftest med Agnes og Jesper der sad og spiste maden ved bordet og mig der gik frem og tilbage med Ellie i viklen og min mad skåret ud i baby bider, i en lille plastikskål – i ved, dem med mange farver, fra IKEA. En af de retter vi ofte spiste hos os var gratineret grøntsager og sunde frikadeller med grøntsager – ganske enkelt fordi det er nemt, velsmagende og tja, kind off sundt. Ostesovsen taget i betragtning jo.
Forleden dag stod menuen på ovenstående og mine tanker tog mig straks tilbage til denne periode af vores liv. Det var så hårdt, at man ikke altid følte at man slog til som mor – men sammentid har jeg aldrig fortrudt at vi har fået vores 2 skønne børn. Jeg priser mig dog lykkelig for at de nu er så store, at de sidder nogenlunde stille under måltiderne og spiser maden uden skrig og skrål.
Hvad består mine sunde frikadeller med grøntsager af?
Egentligt er det bare frikadeller med grøntsager – en lidt sundere variant hvor jeg selvfølgelig har valgt den hakket svinekød med færrest procenter, du kan også med fordel bruge hakket kylling. Af grøntsager har jeg naturligvis valgt rødløg, men også hvidløg, rød peberfrugt og squash. Jeg har ikke tilføjet revet gulerødder i denne omgang, selvom jeg faktisk havde tænkt at ville gøre det.
Jeg sørger for at hakke grøntsagerne ret meget, af den årsag at de så hænger bedre sammen i farsen. Desuden har jeg smidt havregryn i – det giver en lidt grovere tekstur som jeg er ret vild med.
Gratineret grøntsager – hvad er det?
Mine gratineret grøntsager består af forskellige grøntsager; broccoli, blomkål, porre og gulerødder som er let kogte i lidt boullion og derefter overøst med mornaysovs. Super nem og lækker måde at få flere grøntsager ind i hverdagen på.
Du kan med fordel lave rigeligt og servere dine gratineret grøntsager to dage i streg. Det samme gør sig gældende for dine sunde frikadeller med grøntsager – lav altid gerne 2 eller 3 portioner af dem, som du kan fryse i portioner, så er der altid lidt frikadeller i fryseren til en dag hvor tiden er knap.
Du kan også sagtens servere dine gratineret grøntsager til en kogt hamburryg, en lækker kylling med pikantost og bacon eller som tilbehør til en steg af en art.
Du kan også prøve min kylling i pikantsovs – det smager så lækkert!
Gratineret grøntsager og sunde frikadeller med grøntsager.
Ingredienser
Gratineret grøntsager
- 1 porre
- 1 broccoli (et helt hoved)
- ½ blomkål (½ hoved)
- 3 store gulerødder
- 1 stk. boullionterning med grøntsagssmag
- vand
- ½ liter mornaysovs
Sunde frikadeller med grøntsager
- 500 gram hakket svinekød
- 2 æg
- ½ dl havregryn (mere ved behov)
- salt
- peber
- 1 lille rødløg (finthakket)
- 4 fed hvidløg (finthakket)
- 1 stk snackpeber (finthakket)
- ½ squash (revet)
- olie
Sådan gør du
- Hak alle grøntsagerne til dine frikadeller. Bland svinekød, grøntsager, æg og havregryn til en lind fars. Smag til med salt og peber. Stil din fars i køleskabet mens den trækker.
- Skyld og skræl gulerødderne og skær i mundrette bider.
- Skyld og skær broccoli og blomkål i buketter.
- Skær din porre på langs, ikke helt igennem men ca halvt. Skyld godt langs bladende så alt jord kommer ud. Skær i skiver af ca 0.5-1 cm tykkelse.
- Put grøntsagerne i en gryde med vand så det næsten dækker. Tilsæt en boullionterning og kog grøntsagerne næsten møre.
- Tænd ovnen på 180 grader varmeluft.
- Put grøntsagerne i et ovnfast fad og overhæld moneysovsen. Gem evt vandet til en nem gang grøntsagssuppe eller til sovs i fryseren.
- Stil fadet i ovnen i ca. 20 minutter.
- Steg dine frikadeller i lidt olie mens dine grøntsager er i ovnen.
Velbekomme.
Varmeste hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor
Vil du gerne følge med på min instagram hvor jeg deler mit liv som mad blogger, mor til to og kontorassistent? Eller vil du følge med på facebook, hvor jeg deler nye opskrifter og desuden river gamle opskrifter frem til tider?
Du kan også følge mig på pinterest profil under navnet #hashtagmor.
Du er altid velkommen til at smide en kommentar eller en besked til mig. Både ved spørgsmål, ris eller ros. Jeg svare så snart jeg kan.
God gammeldags mad er bare det bedste, mums.
Enig! ?
Dét bliver jeg seriøst snart nødt til at lave. Også selvom Sommeren officielt er forbi. 😀 Mums!
Sommeren må så gerne komme tilbage ?
[…] Søndag: frikadeller og gratineret grøntsager. […]
[…] Søndag: gratineret grøntsager og frikadeller […]
[…] Lørdag: gratineret grøntsager og frikadeller […]
[…] Søndag: frikadeller og gratineret grøntsager […]
[…] Søndag: gratineret grøntsager og frikadeller […]
[…] Gratineret grøntsager og sunde frikadeller med grøntsager. […]
[…] Søndag: gratineret grøntsager og frikadeller […]