I anledning af Lucia deler jeg min opskrift på Luciabrød med safran. Indlægget her med min opskrift på svenske lussekatter som de også kaldes, afsluttes med lidt Santa Lucia historie, som jeg synes er sjovt at have med da jeg selv blev spurgt til det af børnene.
Opskrift på svenske lussekatter
Luciabrød med safran, svenske lussekatter, kært barn har mange navne. Jeg kalder dem normalt luciabrød med safran mens jeg har hørt andre omtale dem som svenske lussekatter. Uanset hvad man kalder de lækre gule boller, så er det en luciatradition jeg helst ikke vil være foruden.
Luciabrød med safran
Mine luciabrød er kun let gule – man kan justerer mængden af safran som man har lyst til. Dejen skal være gul for at det færdige resultat bliver gult og fint. Jeg brugte 1/2 tsk safran og fik ikke knust alle mine tråde lige godt, da jeg ikke har en mårter til det. Hvis man kan knuse dem ordentligt og tilføjer 1 tsk som i opskriften er dine luciabrød gule og fine.
Har du prøvet at servere de lækre luciabrød lune med smør? Det smager virkelig dejligt. Du kan spise dem nybagte eller riste dem lidt hvis du ligesom jeg elsker når smørret kan smelte lidt ned i brødet.
Hvilken form skal dine Luciabrød så være? Kun fantasien sætter grænser her. Jeg plejer at lave nogle fine snørkler med rosinpynt. Men man kan både lave nogle klatter af en art og andre fine ting med sine lange stykker dej.
Santa Lucia historie
Santa Lucia historien handler om en ung kvinde i 300 tallet – hun var Kristen i Romerriget hvor det dengang var forbudt at være Kristen. Kristne i Romerriget blev dengang straffet for deres tro, blandt andet med døden. Lucia hjalp sine Kristne medmennesker der var flygtet ned i byens underjordiske gange med at skaffe mad. Dette gjorde hun om natten og for at kunne se noget i mørket og sammentid have hænderne fri, havde hun en lyskæde om hovedet mens hun gik rundt i natten. Lucia blev senere angivet og arresteret men de straffe som hun blev udsat for blev hun på magisk vis beskyttet. Til sidst blev hun dog henrettet og vi har siden hen set hende som en Kristen Martyr.
Luciabrød med safran - svenske lussekatter
Ingredienser
- 100 gram smør.
- 1 tsk safran (jeg har købt safran tråde som jeg maste mellem to skeer)
- ½ liter mælk (jeg brugte sødmælk)
- 50 gram gær.
- 2 dl surmælksprodukt (eksempelvis cremefresie eller A38)
- 150 gram sukker.
- 1 knsp salt.
- 1 kilo hvedemel (+/- alt efter konsistens)
- Mælk eller æg til pensling.
- Rosiner til pynt.
Sådan gør du
- Start med at ligge dine rosiner i vand. Dette gøres så de ikke udtørre under bagningen af dine luciabrød.
- Smelt smørret i en gryde fjern den fra varmen og tilsæt mælken og din knuste safran til gryden. Hæld det hele over i en skål.
- Smuldre gæret heri og rør godt sammen. Tilsæt nu dit surmælks produkt sammen med salt og sukker. Rør dette sammen.
- Tilsæt melet lidt af gangen. Her skal du bare røre dejen smidig og lækker. Det kan være at du ikke skal bruge al melet - men det kan også være du har brug for lidt ekstra.
- Dejen skal nu hæve. 30 - 45 minutter i en tildækket skål. Jeg smider altid et varmt vådt viskestykke henover under hævning af dej generelt.
- Nu deler du dejen i mange stykker. Der bliver mellem 30 og 40 luciabrød af denne opskrift alt efter størrelsen du vælger at bage dem.
- Rul dine dejklumper ud til lange slanger og form dem den facon du ønsker.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pynt med rosiner og lad dem efterhæve i 30 - 45 minutter igen.
- Pensel med mælk eller æg.
- Bag dine luciabrød i 12-15 minutter ved 180 grader varmluft.
Velbekomme.
De varmeste blogger hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.
Vil du følge med på mine sociale medier?
Det er rart at følge folk på de sociale medier, vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke bliver inspireret til det. Hvis du gerne vil følge med hos mig, er jeg at finde flere steder.
Instagram:
Første og fremmest er jeg at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.
Jeg har også en instagram der kun er fyldt med madspam og opskrifter – hashtagmor_blog.
Facebook:
Du kan følge med på bloggens facebook, der ligger jeg link til alle nye indlæg og engang i mellem river jeg ældre opskrifter frem fra gemmerne. Disse gamle indlæg giver yderligere inspiration til mine skønne følgere derinde.
Pinterrest:
Jeg kan også følges på pinterest under navnet #hashtagmor der deler jeg en masse nye og ældre opskrifter. Kort sagt, så er jeg at finde på de fleste sociale medier. Nu er det bare at vælge din favorit.
Hvordan kan jeg kontaktes?
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar på facebook, bloggen eller på instagram hvis du har et spørgsmål til mig, ris eller ros. Jeg lover at svare så snart jeg har tid.
Jeg er vild med når i deler jeres kreationer med link til mine opskrifter rundt omkring på de sociale medier. Det gør at mine mange opskrifter lettere kommer ud til flere madglade mennesker, der også kan nyde mine lækre og alt for lette opskrifter. Du må også meget gerne tagge mig på din instagram eller bruge mit hashtag #hashtagmor, på den måde ser jeg alle jeres lækkerier. Og til sidst – på forhånd, kæmpe, mega tusind tak for hjælpen!