#Hashtagmor

Opskrifter, mad og kærlighed

  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad ideer
    • Frokost ideer
    • Opskrifter aftensmad
    • Bagning
    • Gryderetter
    • Suppe opskrift
    • Tærte opskrift
    • Vegatar opskrifter
    • Tapas opskrifter
    • Opskrifter sous vide
  • Madplan
    • Madplan
    • Billig madplan – budget madplan
  • Opskrifter til forskellige anledninger
    • Opskrifter til påske
    • Opskrifter til halloween
    • Opskrifter til jul
december 12, 2021

Luciabrød med safran – svenske lussekatter

I anledning af Lucia deler jeg min opskrift på Luciabrød med safran. Indlægget her med min opskrift på svenske lussekatter som de også kaldes, afsluttes med lidt Santa Lucia historie, som jeg synes er sjovt at have med da jeg selv blev spurgt til det af børnene.

Gå til opskrift Udskriv

Luciabrød med safran - svenske lussekatter

Opskrift på svenske lussekatter

Luciabrød med safran, svenske lussekatter, kært barn har mange navne. Jeg kalder dem normalt luciabrød med safran mens jeg har hørt andre omtale dem som svenske lussekatter. Uanset hvad man kalder de lækre gule boller, så er det en luciatradition jeg helst ikke vil være foruden.

Du kan også bage en omgang håkonskager mens du er igang – de skønne småkager med citron, marcipan og sukkerkant.

Luciabrød med safran

Mine luciabrød er kun let gule – man kan justerer mængden af safran som man har lyst til. Dejen skal  være gul for at det færdige resultat bliver gult og fint. Jeg brugte 1/2 tsk safran og fik ikke knust alle mine tråde lige godt, da jeg ikke har en mårter til det. Hvis man kan knuse dem ordentligt og tilføjer 1 tsk som i opskriften er dine luciabrød gule og fine.

Har du prøvet at servere de lækre luciabrød lune med smør? Det smager virkelig dejligt. Du kan spise dem nybagte eller riste dem lidt hvis du ligesom jeg elsker når smørret kan smelte lidt ned i brødet.

Hvilken form skal dine Luciabrød så være? Kun fantasien sætter grænser her. Jeg plejer at lave nogle fine snørkler med rosinpynt. Men man kan både lave nogle klatter af en art og andre fine ting med sine lange stykker dej.

Luciabrød med safran - svenske lussekatterLuciabrød med safran - svenske lussekatter

Santa Lucia historie

Santa Lucia historien handler om en ung kvinde i 300 tallet – hun var Kristen i Romerriget hvor det dengang var forbudt at være Kristen. Kristne i Romerriget blev dengang straffet for deres tro, blandt andet med døden. Lucia hjalp sine Kristne medmennesker der var flygtet ned i byens underjordiske gange med at skaffe mad. Dette gjorde hun om natten og for at kunne se noget i mørket og sammentid have hænderne fri, havde hun en lyskæde om hovedet mens hun gik rundt i natten. Lucia blev senere angivet og arresteret men de straffe som hun blev udsat for blev hun på magisk vis beskyttet. Til sidst blev hun dog henrettet og vi har siden hen set hende som en Kristen Martyr.

Skal der risengrød på bordet i aften? Så kan du lave den i ovnen og slippe for masser af omrøring på komfuret.

Luciabrød med safran - svenske lussekatter

Luciabrød med safran - svenske lussekatter

Luciabrød med safran - svenske lussekatter

I anledning af Lucia deler jeg min opskrift på Luciabrød med safran. Indlægget her med min opskrift på svenske lussekatter som de også kaldes, afsluttes med lidt Santa Lucia historie.
Udskriv Pin Recipe
Forb. tid 30 min
Samlet tid 2 t
Ret Bagning, Boller, Brød, jul, Luciabrød
Køkken dansk, Svensk
Antal 35 Luciabrød

Ingredienser
  

  • 100 gram smør.
  • 1 tsk safran (jeg har købt safran tråde som jeg maste mellem to skeer)
  • ½ liter mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 50 gram gær.
  • 2 dl surmælksprodukt (eksempelvis cremefresie eller A38)
  • 150 gram sukker.
  • 1 knsp salt.
  • 1 kilo hvedemel (+/- alt efter konsistens)
  • Mælk eller æg til pensling.
  • Rosiner til pynt.

Sådan gør du
 

  • Start med at ligge dine rosiner i vand. Dette gøres så de ikke udtørre under bagningen af dine luciabrød.
  • Smelt smørret i en gryde fjern den fra varmen og tilsæt mælken og din knuste safran til gryden. Hæld det hele over i en skål.
  • Smuldre gæret heri og rør godt sammen. Tilsæt nu dit surmælks produkt sammen med salt og sukker. Rør dette sammen.
  • Tilsæt melet lidt af gangen. Her skal du bare røre dejen smidig og lækker. Det kan være at du ikke skal bruge al melet - men det kan også være du har brug for lidt ekstra.
  • Dejen skal nu hæve. 30 - 45 minutter i en tildækket skål. Jeg smider altid et varmt vådt viskestykke henover under hævning af dej generelt.
  • Nu deler du dejen i mange stykker. Der bliver mellem 30 og 40 luciabrød af denne opskrift alt efter størrelsen du vælger at bage dem.
  • Rul dine dejklumper ud til lange slanger og form dem den facon du ønsker.
  • Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pynt med rosiner og lad dem efterhæve i 30 - 45 minutter igen.
  • Pensel med mælk eller æg.
  • Bag dine luciabrød i 12-15 minutter ved 180 grader varmluft.
Keyword bagværk, brød, hjemmebag, jul, Luciaboller, Luciabrød, Lussekatter

Velbekomme.

De varmeste blogger hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.

Vil du følge med på mine sociale medier?

Det er rart at følge folk på de sociale medier, vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke bliver inspireret til det. Hvis du gerne vil følge med hos mig, er jeg at finde flere steder.

Instagram:

Første og fremmest er jeg at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.

Jeg har også en instagram der kun er fyldt med madspam og opskrifter – hashtagmor_blog.

Facebook:

Du kan følge med på bloggens facebook, der ligger jeg link til alle nye indlæg og engang i mellem river jeg ældre opskrifter frem fra gemmerne. Disse gamle indlæg giver yderligere inspiration til mine skønne følgere derinde.

Pinterrest:

Jeg kan også følges på pinterest under navnet #hashtagmor der deler jeg en masse nye og ældre opskrifter. Kort sagt, så er jeg at finde på de fleste sociale medier. Nu er det bare at vælge din favorit.

Hvordan kan jeg kontaktes?

Du er altid velkommen til at skrive en kommentar på facebook, bloggen eller på instagram hvis du har et spørgsmål til mig, ris eller ros. Jeg lover at svare så snart jeg har tid.

Jeg er vild med når i deler jeres kreationer med link til mine opskrifter rundt omkring på de sociale medier. Det gør at mine mange opskrifter lettere kommer ud til flere madglade mennesker, der også kan nyde mine lækre og alt for lette opskrifter. Du må også meget gerne tagge mig på din instagram eller bruge mit hashtag #hashtagmor, på den måde ser jeg alle jeres lækkerier. Og til sidst – på forhånd, kæmpe, mega tusind tak for hjælpen!

Del gerne mit indlæg her:

  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Indlægsnavigation

Madplan 12.12.21.
Peberkager opskrift – en skøn opskrift på nemme peberkager med kardemomme og ingefær

Share your thoughts Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Søg i mine opskrifter

Find dine favoritter

Hvem er jeg?

Velkommen til #hashtagmor, en blog om mad, børn og mit liv på godt og ondt.

Jeg er en femogtyve år ung kvinde, gift med Jesper, mor til to fantastiske piger, kontorassistent, instagrammer og (selvfølgelig) blogger. Forvent en masse inspiration, lidt for ærlige indlæg, alt for meget foodspam og en blog skrevet, lige fra hjertet.

De varmeste blogger hilsner, Michelle Elbæk Jensen / #hashtagmor

Opskrifter med ost

Tun sandwich med smeltet mozzerella og avokado. #hashtagmor

Opskrifter med kylling

Kylling i pikantsovs med ovnkartofler

Lækkerier

Lækre lakrids marengs kyskager. #hashtagmor

Mad på 15 minutter

Nem og lækker pasta med crispy bacon.

One pot – nemme retter

One pot pasta med kødboller - nem og lækker børnefavorit. #hashtagmor
  • Elara by LyraThemes
  • Copyright - Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.