En super lækker blomkålsgratin med ost og bacon serveret med sprøde parmesan kartofler. Min blomkålsgratin er fyldt med ost og bacon hvilket jeg personligt elsker – det er vist ingen overraskelse hvis man er fast læser af mine opskrifter. De sprøde parmesan kartofler er tilberedt i frisk revet parmesan ost og hvidløg hvilket giver en super lækker smag og en sprød parmesan “bund”.
Blomkålsgratin med ost og bacon
I min klassiske blomkålsgratin med ost og bacon har jeg valgt den lidt mindre klassiske tilføjelse af netop mozzarellaost og bacon. Normalt tilføjer man parmesan ost til en blomkålsgratin hvilket du også kan gøre. Jeg har bare valgt at holde mig til mozzarellaosten da jeg i forvejen har parmesan ost på mine kartofler. Bacon giver en skøn saltet tilføjelse til din blomkålsgratin – derudover smager man det ikke helt vildt meget med den mængde jeg har tilføjet. Du kan dog også tilføje mere og på den måde få mere smag af bacon i din blomkålsgratin.
Er i ikke så glade for blomkål i jeres husstand? Så kan du også lave opskriften med broccoli eller køre en blanding af gulerødder, blomkål og broccoli. Du kan gratinerer de fleste grøntsager faktisk – udover de typiske salat grøntsager så som iceberg, tomat og agurk. Men det er stort set kun fantasien der sætter grænserne derudover.
Husk at når du bager en blomkålsgratin må du aldrig åbne ovnen før den er helt færdig. Derfor har jeg også samme tilberedningstid på både kartofler og blomkålsgratinen. Dette er for at din gratin ikke falder sammen hvilket den ellers let kan gøre.
Jeg smører formen med smør og rasp så den let kan komme ud, det kræver blot en kniv til lige at løsrive kanterne fra formen og så kan den bare pilles ud. Nemt og bekvemt. Derudover smager rasp bare skønt på en blomkålsgratin.
Sprøde parmesan kartofler
Har du prøvet at lave parmesan kartofler? De hitter pt. rundt omkring på nettet og jeg har af samme årsag forsøgt mig med dem nogle gange efterhånden. Jeg har lavet dem på en bund af smør, hvidløgspulver, frisk revet parmesan ost og frisk persille. Jeg smelter smørret i fadet mens ovnen varmer op – på den måde slipper jeg for at svine en ekstra gryde til og udnytter den varme ovnen alligevel frigiver i opvarmningsprocessen.
Riv en god portion parmesan ost ned i smørret sammen med hakket persille og noget hvidløgspulver. Du kan også bruge frisk hvidløg, men jeg valgte pulveret for nemhedens skyld. Bland derefter smørret sammen med de øvrige ingredienser i fadet og fordel det ud i bunden af det ovnfaste fad inden du ligger de overskårende kartofler ned i fadet med den flade side ned. Jeg har skåret nogle riller i mine kartofler for at få mere smag op i dem, men det behøver du ikke hvis du gerne vil spare tiden.
Blomkålsgratin med ost og bacon serveret med sprøde parmesan kartofler
Ingredienser
Blomkålsgratin med ost og bacon
- 400 gram blomkål i små buketter.
- Vand.
- Salt.
- 100 gram bacon i tern.
- 50 gram smør.
- 2 spsk mel.
- 1,5 dl blomkålsvand.
- 2 dl mælk. (+/-)
- Salt.
- Peber.
- Muskatnød.
- Rasp. (til toppen og til smøring af formen.)
- Smør. (til smøring af formen)
- 3 hele æg. (skal deles i blomme og hvide)
- 100 gram mozzerellaost.
Parmesan kartofler
- 50 gram smør.
- 1 god håndfuld persille. (fint hakket)
- 100 gram parmesanost.
- Hvidløgspulver.
- 300 gram kartofler. (gerne nogle små af slagsen)
Derudover
- Frikadeller eller andet kød. (jeg brugte nogle mini deller fra frost)
Sådan gør du
- Start med at gøre alt ting klar. Hak din persille, skær kartoflerne i halve og skær lidt vilkårlige snit i dem. Pluk dit blomkål i buketter.
- Steg din bacon på en tør pande.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn og stil et fad hvor der er plads til alle kartoflerne liggende ved siden af hinanden ind i ovnen med 50 gram smør i. Smøret skal smelte mens ovnen varmer op.
- Kog din blomkål i letsaltet vand. Husk at gemme vandet til din sovs også. Det skal bare koge i 3-5 minutter, de skal ikke være gennemkogte.
- Smelt smørret til sovsen i en gryde og put mel i. Rør godt rundt så der ikke kommer klumper. Tilføj blomkålsvand lidt af gangen og rør godt ud løbende. Put derefter mælk i indtil konsistensen er som du gerne vil have den. Smag til med salt, peber og muskatnød. Put mozzarellaost i din sovs og lad det smelte i sovsen.
- Put parmesanost, hvidløgspulver og persille ned til smørret og rør godt rundt. Sørg for det det hele er fordelt ud i fadet og læg derefter dine kartofler ned i toppingen med den skåret side ned ad.
- Lad sovsen køle en smule mens du deler dine æg i blommer og hvider.
- Find en springform og smør den med lidt smør overalt. Både i bunden og op af kanterne. Tilføj rasp til springformen og fordel det rundt ved at kører formen rundt så raspen dækker alle kanterne.
- Pisk dine hvider stive. Tilføj dine æggeblommer til din sovs og rør godt rundt.
- Vend dine pisket æggehvider i din sovs meget roligt. Tilføj derudover din blomkål og bacon til sovsen og bland stille rundt.
- Put sovsen ned i din springform. Put din gratin og dine kartofler i ovnen i 45 minutter. Nu er det vigtigt at du ikke åbner ovnen! Den skal være lukket indtil din gratin er færdigbagt ellers risikere du at den falder sammen under bagningen.
- Hvis du vil have frikadeller eller andet til din gratin kan du tilberede det mens din gratin er i ovnen. Det behøver dog ikke. Din gratin kan sagtens spises som den er.
- Server derefter din gratin med kartoflerne.
Velbekomme.
De varmeste blogger hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor.
Vil du følge med på mine sociale medier?
Det er rart at følge folk på de sociale medier, vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke bliver påmindet engang i mellem og inspireret til det. Hvis du gerne vil følge med hos mig, er jeg at finde flere steder. Første og fremmest er jeg at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.
Jeg har også en instagram der kun er fyldt med madspam og opskrifter – hashtagmor_blog.
Du kan følge med på bloggens facebook, der ligger jeg link til alle nye indlæg og engang i mellem river jeg ældre opskrifter frem fra gemmerne. Disse gamle indlæg giver yderligere inspiration til mine skønne følgere derinde.
Jeg kan også følges på pinterest under navnet #hashtagmor der deler jeg en masse nye og ældre opskrifter. Kort sagt, så er jeg at finde på de fleste sociale medier. Nu er det bare at vælge din favorit.
Hvordan kan jeg kontaktes?
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar på facebook, bloggen eller på instagram hvis du har et spørgsmål til mig, ris eller ros. Jeg lover at svare så snart jeg har tid.
Jeg er vild med når i deler jeres kreationer med link til mine opskrifter rundt omkring på de sociale medier. Det gør at mine mange opskrifter lettere kommer ud til flere madglade mennesker, der også kan nyde mine lækre og alt for lette opskrifter. Du må også meget gerne tagge mig på din instagram eller bruge mit hashtag #hashtagmor, på den måde ser jeg alle jeres lækkerier. Og til sidst – på forhånd, kæmpe, mega tusind tak for hjælpen!