En klassiker her i danmark er helt sikkert stegt fiskefilet, serveret med kartofler og en hjemmelavet persillesovs. Min persille sovs opskrift er baseret på en helt standart opbagt sovs, og derfor er den ret nem, hvis man mestre den. Jeg kommer selvfølgelig også med nogle hacks til en nem opbagt sovs til den paneret fiskefilet, hvis man har lavet et par fejl undervejs.
Stegt fiskefilet – en klassiker
Man kan selvfølgelig vælge tre ting her – fat din fiskestang, kør forbi fiskevognen eller køb nogle af de færdig paneret fiskefilet på frost. Jeg er 50/50 på anden og tredje variant. Fiskestangen har jeg ikke forsøgt mig med, når det kommer til rødspættefilet. Man kan selvfølgelig også købe fersk fisk i dagligvarer butikkerne, men de er bare bedre hos fiskehandleren.
Den stegte fiskefilet du ser på billedet herunder, er en fra frost. Det skyldes at jeg i dette indlæg har valgt at fokusere på en opbagt sovs med persille og jeg har her i corona tiden valgt at begrænse mine indkøb mest muligt, derfor handler jeg en gang ugentligt, i en butik og der var altså ikke ferske fisk der hvor jeg handlede.
Når jeg laver paneret fiskefilet selv, så plejer jeg at dobbelt panere dem, først i en melblanding, dernæst i æg/mælk og til sidst i rasp. Det gør jeg for at opnå en så sprød panering som muligt, så jeg står tilbage med en sprød stegt fiskefilet efter stegning i rigeligt rigtig smør og eventuelt lidt olie.
Hvis du laver dine paneret fiskefilet fra bunden skal du bruge følgende:
- 4-8 rødspættefileter
- 2-3 dl hvedemel.
- Salt.
- 1 æg.
- 1 dl mælk.
- 3 dl rasp.
- Smør og olie til stegning på panden.
Fremgangsmåde:
- Find tre dybe tallerkener frem. Det er vigtigt at hele fisken kan være heri. I den ene blandes hvedemel og salt efter smag. i den næste piskes æg og mælk sammen og i den tredje skal der blot være rasp.
- Sørg for at dine fisk er helt fri for ben.
- En fisk af gangen – først vendes den i mel – dernæst i æg/mælk og afslutningsvis skal den have en god mængde rasp på. Lad dem hvile mens du ordner tilbehøret (kartofler, grøntsager eller hvad du ønsker).
- Varm en pande godt op med smør og eventuelt lidt olie. Skru ned for varmen når fedtstoffet er blevet godt varmt.
- Steg dine fisk ved middel varme, til de er sprøde og lækre.
- Server straks din stegt fiskefilet herefter.
Vil du gerne øve dig lidt mere, så lav en hjemmelavet lasagne med bechamel sovs.
Hjemmelavet persille sovs opskrift – hacks til en opbagt sovs.
Jeg har aldrig været ret godt til det med opbagte sovser, helt sikkert fordi det var noget jeg bare undgik. Men det er altså slet ikke så svært, når man først giver sig rigtigt i kast med det. Det kan godt tage nogle forsøg at blive helt dus med en hjemmelavet persille sovs opskrift, men når først man har lært at lave opbagt sovs, så sidder den bare fast!
Har du lavet en fejl, og står du nu med en klumpet grundsovs? Er din smørbolle mere mel end fedtstof? Smager sovsen ikke af andet end mel? Eller har du bare lyst til at smide det hele i skraldespanden og servere remolade til i stedet? Så kan du måske bruge et af mine tricks herunder.
Jeg har puttet for meget mel i min smørbolle. Her kan du nemt rede den ved at tilføje lidt olie til gryden.
Jeg har fået klumper i sovsen, efter jeg har tilføjet væske. Her kan du finde din stavblender frem og give sovsen en tur med den. Husk at fjerne din opbagt sovs fra varmen mens du roder med at finde udstyr frem, du kan ikke redde en brændt opbagt sovs.
Min sovs smager kun af mel.. Du skal lade den “koge igennem” så mel smagen forsvinder. Du kan derefter tilsmage sovsen med salt eller sukker for at få styr på balancen. Hvis du kan lide det, kan du også sagtens tilføje lidt peber eller bouillon til sovsen her.
Har du lavet sovsen for tynd? Så kan du lave en jævning af lidt mel og mælk og spæde til med.
Sidst men ikke mindst – persille, den giver altså en helt fantastisk smag! Jeg hakker noget af det meget fint mens noget hakkes mere groft. De forskellige teksture i sovsen er jeg personlig ret vild med, når det kommer fra persille, men gør du helt som du bedst kan lide det, for at opnå den bedste sovs efter din mening.
Stegt fiskefilet, kartofler og hjemmelavet persille sovs opskrift - en nem opbagt sovs.
Ingredienser
- 4-8 stk paneret fiskefilet (frost eller udfra opskriften længere oppe)
- 500 gram kartofler
- salt
Hjemmelavet persillesovs
- 2 spsk mel
- 2 spsk smør
- mælk eller fløde (mængde efter ønske i forhold til konsistens)
- salt
- peber
- boullion (grøntsagsboullion)
- 1 potte persille (eller to håndfulde hvis du har det plantet i din køkkenhave)
- evt. sukker
Tilbehør
- persille (til pynt)
- evt. kogte gulerødder, blomkål eller broccoli
Sådan gør du
- Skræl dine kartofler og kog dem i let saltet vand.
- Fortsæt med din sovs. Smelt dit smør. Tilføj herefter melet og rør det godt sammen.
- Du skal nu hælde væske i, lidt af gangen. Husk at røre det godt sammen inden du tilføjer mere væske. Lad det tykne inden du tilføjer for meget mælk, vi vil gerne have at den er forholdsvis tyk. Spæd til med mere væske om nødvendigt og lad den koge ind. Smag til med salt, peber, boullion og masser af hakket persille.
- Mens sovsen arbejder for dig, skal dine fiskefilet steges. Rigeligt smør og eventuelt olie varmes op på en pande. Dine fisk steges derefter ved middel varme, til de er sprøde og gyldne.
- Server din ret når alle komponenter er klar - drys lidt ekstra persille på toppen, bare fordi du kan.
Velbekomme.
Varmeste hilsner,
Michelle Elbæk Jensen, #hashtagmor
Vil du følge med på mine sociale medier?
Engang i mellem er det rart at følge folk på de sociale medier, for vi ved jo godt alle sammen, at man ikke i samme omfang får tjekket blogs, hvis man ikke lige bliver påmindet og inspireret til det. Jeg er at finde på min mere private instagram hvor du er velkommen til at følge med i mit liv som aktiv mad blogger, småbørnsmor og fuldtidsansat kontorassistent.
Jeg har dog også en instagram der kun er dedikeret til mad og opskrifter – hashtagmor_blog.
Derudover kan du følge med på bloggens facebook, hvor jeg ligger link til alle nye indlæg op og desuden også engang i mellem river ældre opskrifter frem fra gemmerne, for at dele yderligere inspiration med mine skønne følgere derinde.
Jeg kan desuden følges på pinterest under navnet #hashtagmor hvor jeg også deler masser af nye og ældre opskrifter. Kort sagt, jeg er nok at finde på de fleste platforme, og så er det jo bare at vælge din favorit.
Du er som altid velkommen til at skrive en kommentar enten her, på facebook eller instagram hvis du har spørgsmål, ris eller ros. Jeg svare så snart jeg har tid.
[…] Søndag: Stegt fiskefilet med kartofler og persillesovs […]
[…] Du kan også servere stegt fiskefilet med persillesovs. […]
[…] Søndag: fiskefiletter med persillesovs […]
[…] Søndag: stegte fiskefiletter […]
[…] Søndag: stegte fiskefiletter […]
[…] Søndag: stegte fiskefiletter […]