I anledning af Lucia deler jeg min opskrift på Luciabrød med safran. Indlægget her med min opskrift på svenske lussekatter som de også kaldes, afsluttes med lidt Santa Lucia historie.
1tsksafran(jeg har købt safran tråde som jeg maste mellem to skeer)
½litermælk(jeg brugte sødmælk)
50gramgær.
2dlsurmælksprodukt(eksempelvis cremefresie eller A38)
150gramsukker.
1knspsalt.
1kilohvedemel(+/- alt efter konsistens)
Mælk eller æg til pensling.
Rosiner til pynt.
Sådan gør du
Start med at ligge dine rosiner i vand. Dette gøres så de ikke udtørre under bagningen af dine luciabrød.
Smelt smørret i en gryde fjern den fra varmen og tilsæt mælken og din knuste safran til gryden. Hæld det hele over i en skål.
Smuldre gæret heri og rør godt sammen. Tilsæt nu dit surmælks produkt sammen med salt og sukker. Rør dette sammen.
Tilsæt melet lidt af gangen. Her skal du bare røre dejen smidig og lækker. Det kan være at du ikke skal bruge al melet - men det kan også være du har brug for lidt ekstra.
Dejen skal nu hæve. 30 - 45 minutter i en tildækket skål. Jeg smider altid et varmt vådt viskestykke henover under hævning af dej generelt.
Nu deler du dejen i mange stykker. Der bliver mellem 30 og 40 luciabrød af denne opskrift alt efter størrelsen du vælger at bage dem.
Rul dine dejklumper ud til lange slanger og form dem den facon du ønsker.
Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pynt med rosiner og lad dem efterhæve i 30 - 45 minutter igen.
Pensel med mælk eller æg.
Bag dine luciabrød i 12-15 minutter ved 180 grader varmluft.